Med småskalig vindkraft avses alla vindkraftverk med en märkeffekt på upp till 100 kW. Småskalig vindkraft kan vara en energikälla framförallt på vinterhalvåret då det blåser som mest.
Om du vill uppföra ett vindkraftverk så bör du först och främst ställa dig frågan om varför du vill uppföra ett vindkraftverk. Är det ur ett hållbarhetsperspektiv, eller kanske ett ekonomiskt perspektiv, eller kanske både och? Oavsett så behövs det göras en grundlig utredning för att avgöra om just den önskade platsen för ditt vindkraftverk är den mest lämpade. Det finns digitala verktyg för att få hjälp med att kolla vindförhållanden i det önskade området. Fördjupa dig hos Energimyndighetens webbplats med New European Wind Atlas .
Efter att platsen är fastslagen så bör du gå vidare med en eventuell lönsamhetskalkyl och sedan vidare med tillståndsprocessen. Får du lov att sätta upp ett vindkraftverk på den önskade platsen?
Vindlov på Energimyndighetens webbplats är ett bra sätt att börja för att ta reda på hur du går tillväga med bland annat planering och tillstånd och eventuellt bygglov.
Kvaliteten på verken är viktig för att det ska var hållbart och inte bli kostsamt i det långa loppet. Därför är det bra att välja en tillverkare som står för god kvalitet. Det finns ett fåtal svenska tillverkare men även Finland, Danmark och Norge har ett utbud av olika verk.
Tack vare att det finns ett ganska bra utbud av de småskaliga vindkraftverken går det att välja det verk som passar ens förutsättningar bäst, både i effekt och i estetik.
På Gotland finns det ett fåtal små vindkraftverk uppsatta runt om på ön. De flesta sattes upp under tidigt nittiotal och står där än idag.