Genom solen och fotosyntesen i de gröna växterna binds koldioxid från luften och blir biomassa. Energin lagras som kemisk bunden energi i allt levande. Biomassan kan sedan vara till grund för olika energislag, som kallas för biobränslen. Till exempel biodrivmedel, biovärme och biokraft.
Biomassan kan rötas till biogas, jäsas till etanol, pressas till rapsoljemetylester, RME och kallas då ofta för rapsdiesel. Den kan också utsättas för högt tryck och bli till hydrerad vegetabilisk olja, HVO, vilket ofta kallas för biodiesel. Biomassan kan även brännas i fjärrvärmeverk och ge värme eller brännas i kraftvärmeverk och ge både el och värme.
Bioenergi är energi som utvinns av biomassa. Biobränslen är ett samlingsnamn för flera olika typer av bränslen med biologiskt ursprung. De finns i gasform som biogas, i fast form som ved eller pellets. Eller i flytande form som biodiesel och etanol.
Med biomassa menas den biologiskt nedbrytbara delen av produkter: avfall och restprodukter av biologiskt ursprung från jordbruk, skogsbruk samt den biologiskt nedbrytbara delen av industriavfall och kommunalt avfall.
Resurserna kan delas in i tre kategorier:
Grödor avsedd för energiändamål
Till exempel odlad majs, vall, raps och skogsråvara.
Avfall
Till exempel slakteriavfall, avfall från livsmedelsindustrin, avloppsslam och hushållens matavfall.
Rester
Till exempel jordbruksrester som halm och gödsel eller skogsrester, exempelvis sågspån och GROT (grenar och toppar).
Bioenergi är världens och Sveriges största förnybara energikälla. Cirka 40 procent av den totala energianvändningen i Sverige kommer från biobränslen. Det är större i energital än vattenkraft och kärnkraft tillsammans.
I Sverige används cirka 50 procent av all bioenergi till uppvärmning, 25 procent till elproduktion och 25 procent till transporter.
Värmeproduktion
Bioenergins största användningsområde är värmeproduktion. Värme som är bioenergibaserad kallas för biovärme. Läs mer om biovärme på Svebio:s webbplats
Elproduktion
Fjärrvärmeproduktion kan vara bra att kombinera med elproduktion. Detta eftersom elproduktionen ger mycket spillvärme som kan användas i fjärrvärmesystemet. Elen som produceras kallas för biokraft eller kraftvärme. Läs mer om kraftvärme på Energimyndighetens webbplats.
Biodrivmedel
Biodrivmedel kallas de fordonsbränslen som är producerade av förnybar biomassa.