Energiomställning – vad krävs?
Under Almedalsveckan kommer Energicentrum Gotland, tillsammans med andra nyckelaktörer, att vara värd för ett flertal seminarier och en utställning vid Containerparken i Visby. Dessa evenemang kommer fokusera på övergången till ett mer hållbart energisystem.
Välkommen att engagera dig och lära dig mer om hur Gotland arbetar för att uppnå klimatneutralitet till år 2040.
UTSTÄLLNING
Tisdag – Fredag 09.00-16.00 Containerparken Visby
Energiomställning – vad krävs?
Kom och ta del av vår utställning som belyser konkreta lösningar för energiomställningen – såväl på Gotland som regionalt. Under fyra dagar kommer vi att presentera aktuella projekt och initiativ som visar vägen mot ett hållbart energisystem. Möt experter, innovatörer och engagerade aktörer som arbetar tillsammans för att skapa en grön framtid. Utforska vår framtidsutställning som visar praktiska och innovativa lösningar som kan appliceras både på Gotland och i resten av Sverige.
Varje dag kommer olika aktörer från Energicentrum Gotland, Science Park Gotland, LRF Gotland och Energiön Gotland att vara på plats.
Tisdag: Energiön Gotland
Onsdag: Energicentrum
Torsdag: Science park om elflyg
Fredag: LRF, energin i framtidens landbruk
SEMINARIER
Torsdag 27/6 Containerparken Visby
08.30-09.30
Arrangör Science Park Gotland
Gotland älskar elflyg – vill du vara med på vår resa mot en mer hållbar framtid?
Gotland har identifierats som en lämplig plats för de första elflygslinjerna i Sverige. Under seminariet, som leds av Maria Fiskerud från Science Park Gotland, kommer vi att utforska hur den redan existerande tekniken för elflyg ger nya möjligheter för Gotland att minska sina klimatutsläpp, samtidigt som tillgängligheten förbättras.
Vi kommer att diskutera vilka konkreta förutsättningar och åtgärder som behöver vidtas, och blicka framåt kring vilka möjligheter det skapar för ön i ett nationellt och internationellt perspektiv. Det finns sedan möjlighet till fortsatt samtal om elflyg med Maria och andra deltagare under dagen i den intilliggande montern.
09.30-11.00
Arrangör Region Gotland & Energicentrum Gotland
Energihub Östersjön – 250 TWh till Europa.
De tre Energiöarna Gotland, Bornholm och Åland presenterar de planer som finns i deras närområden. Investeringarna är enorma, liksom möjligheterna att bidra till Sveriges och Europas energiförsörjning. Det kommer att kräva en helt ny infrastruktur med både elkablar och vätgasledningar i Östersjön. Utvecklingen är till stor del marknadsdriven, vilket gör det extra spännande. Men såklart kommer det också krävas ett starkt samarbete mellan alla publika och privata intressen i Östersjöregionen för att lyckas.
Vilka lokala följdinvesteringar kan det leda till med så mycket förnyelsebar energiproduktion i Östersjön? Spännande föredrag som avslutas med kommentarer från en politikerpanel.
SEMINARIER TORSDAG
13.00-14.00
Arrangör Energicentrum Gotland
Energiomställningen kräver stora samhällsomvandlingar – är vi redo?
Energiomställning kommer att skapa enorma möjligheter men också komplexa utmaningar för hela samhället; befolkningsökning, kompetens, bostadsbyggen, infrastruktur och enorma investeringar. Gotlands ö-läge göra det extra komplext.
Är Gotland redo för det? Delar av norra Sverige har kommit en bit på väg i omställningen. Hör dem berätta hur de har gjort och hur det har påverkat hela samhället.
Hör Stefan Persson regional utvecklingsdirektör på Region Gotland om hur omställningen påverkar Gotlands samhälle. Varmt välkommen att delta i denna spännande diskussion och få insikter om de stora samhällsomvandlingar som energiomställningen innebär.
Hur kan vi tillsammans förbereda oss för framtidens utmaningar och möjligheter? Moderator: Lars Thomsson
14.00-15.00
Arrangör Energicentrum Gotland
Energidelning – kan Sverige gå från sämst till bäst i klassen?
Energidelning är en viktig del av ett hållbart energisystem, men trots detta har Sverige hamnat längst ned i rangordningen bland EU:s medlemsländer. Många frågar sig varför regelförändringarna går så långsamt i Sverige, trots EU:s krav.
Hur kan Sverige gå från att vara sämst till bäst? Hör experter diskutera förslag på lösningar för energidelning och hur prosumenter kan bli en naturlig del av energisystemet. Delta i en engagerande diskussion om framtidens energilösningar och vilka steg som behövs för att Sverige ska leda utvecklingen inom energidelning. Varmt välkommen att delta i detta viktiga samtal och bidra med dina frågor och insikter.
Tillsammans kan vi hitta vägar för att Sverige ska bli ledande inom energidelning och skapa ett hållbart energisystem för framtiden. Moderator: Johanna Lakso, VD, Power Circle
Medverkande:
Johanna Lakso, VD, Power Circle
Johanna Mossberg, Chef Resurseffektvt Samhälle, Energimyndigheten
Magnus Jennerholm, Teknisk Projektledare, Energicentrum Gotland
Rikard Silverfur, Chef Utveckling & Hållbarhet, Fastighetsägarna
Kalle Blomberg, VD, Gotlands Elnät AB
Andreas Nypelius, Regionsordförande Öst, LRF
Malin Flysjö, VD Elhandel, Göteborg Energi Din El AB
15.00-16.00
Arrangör LRF
Biogasens dubbelmoral – varför får den inte tydliga förutsättningar?
Biogaslösningarna kan göra samhällen mera hållbara och mindre sårbara genom att samtidigt behandla avfall, producera förnybar energi, råvaror och växtnäring. Sverige har möjlighet att producera 5-10 gånger mer biogas än vad vi gör idag och den stora potentialen finns inom lantbruket. Lokala och regionala initiativ har varit framgångsrika i att utveckla biogassystem medan nationell och EU-nivån misslyckats med att ge rätt förutsättningar. Men varför tar det sådan tid? Hur kommer vi loss?