Hur hanterar lagen konflikten mellan en ökad energieffektivisering och bevarandet av kulturhistoriskt värdefulla byggnader? Hur styra mot uppfyllandet av dessa båda mål? Det försöker en grupp forskare ta reda på i projektet REKO.
Bakgrund
Bostads- och servicesektorn står för närmare 40 procent av den totala energianvändningen i EU. Energieffektiviseringen av byggnader är därför en central åtgärd för att minska klimatutsläpp och för att säkerställa att klimatmålen nås. Åtgärder för att öka energieffektiviseringen kan emellertid stå i konflikt med andra hållbarhetsmål, däribland bevarandet av kulturvärden.
Beskrivning av projektet
I detta projekt studerar vi hur rätten, särskilt miljöbalken och plan- och bygglagen, hanterar konflikten mellan en ökad energieffektivisering och bevarandet av kulturhistoriskt värdefulla byggnader. I projektet ingår även att studera rättstillämpningen. Detta sker genom fallstudier som bland annat inkluderar solceller, fönster och värmesystem.
Genom analyser av rätten och dess tillämpning med utgångspunkt i rättsvetenskapliga och konstvetenskapliga grunder samt tekniska kunskaper om energieffektiviseringar av byggnader identifieras brister i den befintliga rättsliga styrningen och behov av åtgärder för en rättslig styrning mot uppfyllandet av båda målen.
Projektet avser bidra med såväl nya teoretiska som praktiska kunskaper till nytta för lagstiftare, rättstillämpare och andra intressenter.
Två av projektdeltagarna är verksamma vid Uppsala universitet Campus Gotland. REKO har även i samverkan med Konstvetenskapliga institutionen, Kulturvård och Juridiska institutionen vid Uppsala universitet initierat två doktorandprojekt inom forskarskolan GRASS, med säte på Campus Gotland. Båda projekten kommer att ge internationella utblickar. Det görs dels genom case-studier i tre världsarvsmiljöer – varav Visby är en – och dels genom jämförelse med nordisk lagstiftning och praktik.
Projektperiod
Projektet finansieras av Energimyndigheten och koordineras av Stockholms universitet i samarbete med Uppsala universitet och pågår 2019–2025.
Mer information? Besök MESAMS webbplats
Utförlig information och fakta finns på MESAMS webbplats. MESAM står för ”Människa, Energisystem, Samhälle”. Till: MESAMS webbplats.