Skip to content
Menu
Menu

 

 
 

Energiväskan hjälper dig att få bättre koll på bostadens kilmatskal

Hitta energitjuvarna i ditt hus – kostnadsfritt!

Tillsammans kan och behöver vi alla hjälpas åt att tänka på hur vi konsumerar el. Både nu och i framtiden.

Det senaste årets höga elräkningar har fått många att inse att det finns stora möjligheter att påverka el-användning. Både vad gäller värme och vatten, men även när det handlar om användning av elprodukter.

Samarbete mellan Energicentrum och biblioteken på Gotland
Energicentrum har samlat ett antal verktyg och satt ihop en energiväska som hjälper till i jakten på fastighetens energitjuvar.

Energiväskan kan lånas helt kostnadsfritt på öns bibliotek. Kontakta det lokala biblioteket för mer information och bokning. Det enda som behövs är ett giltigt lånekonto på Gotlands bibliotek.

Var börjar vi? Läcker det? Hur använder vi elen? 
Många har insett vikten av att energieffektivisera sina hem genom att renovera och täta ”klimatskalet” – det vill säga  fönster, dörrar, väggar och tak.

Med hjälp av de olika verktygen i Energiväskan, kan du på ett enkelt sätt hitta värmeläckage, nivåer av skadlig fukt eller ta reda på vad det kostar att använda en viss elektrisk apparat i ditt hem, eller annan fastighet.


Innehåll i Energiväskan

Värmekamera
Med värmekameran kan du hitta olika typer av värmeläckage i huset, till exempel köldbryggor samt springor mellan golv och vägg, vid trösklar och liknande utrymmen.

Fuktmätare (hygrometer)
Om det finns en källare i villan och du funderar på hur fuktnivåerna påverkar huset eller människorna som vistas i dessa utrymmen, är hygrometern det perfekta instrumentet. Med den mäter du fuktnivåer i olika delar av huset.

Elmätare (två stycken)
Elmätarna mäter en apparats elförbrukning och kan även visa vad det kostar över tid. Det medföljer en förlängningssladd så att du enkelt kan mäta förbrukningen på produkter som är lite svåråtkomliga.

Rökpenna
Med rökpennan får du hjälp att identifiera ”drag” kring dörrar eller fönster. Den går även fint att använda för att testa brandvarnaren.

Instruktionsfolder
Energicentrum har satt ihop en samlad manual för alla verktygen. I foldern finns dessutom QR-koder med hänvisning till webbsidor där du kan läsa vidare om olika nivåer att ha koll på, tips på åtgärder och en QR-kod till kostnadsfri energirådgivning.

Lycka till!

Kika på när Peter testar Energiväskan

Relaterat innehåll

Boka Energiväskan

Boka enkelt hos bibioteken på Gotland.

 

Utvärdering Energiväskan

Tyck till om hur det var att låna väskan genom att svara på fem frågor. Tack för att du bidrar!

Ladda ner manualen

Kika här hur energiväskan kan hjälpa dig att får bättre koll på bostadens energitjuvar.

Boka energirådgivning hos oss

När du hittat energitjuvarna kan vi stötta dig i hur du kan energieffektivisera. Träffa någon av våra energirådgivare så berättar de mer.

Energiväskan

Anordnare

Energicentrum Gotland i samarbete med biblioteken Gotland
 

Kontaktperson

Therese Wilhemlsson, energi- och klimatrådgivare
therese.wilhelmsson@gotland.se
 

Energicentrum Gotland
Skeppsbron 
24
621 57 VISBY
Telefon / 0498-26 90 00
Energi- och klimatrådgivningen / 0498-26 33 99
Mejla oss / energicentrum@gotland.se

Nyheter

Skriv upp dig och få senaste nytt om Energicentrums verksamhet och vad som händer inom energiomställningen på ön, direkt i din inkorg. Nyhetsmejlet kommer ut varannan vecka.

Energicentrum är en del av Region Gotland.
Besök gotland.se