Projektet Got Heat har som syfte att skapa en helhetsbild av Gotlands värmesektor i dag och i framtiden och hur den genom samverkan med elsektorn och omgivande industri på Gotland kan bidra till hållbarhet. Både möjliga synergier och konflikter ska analyseras.
Gotlands energilandskap är under förändring med framväxande sol- och vindkraftsparker och planer på datahallar samt produktion av vätgas och elektrobränslen. Från dessa kan stora mängder värme komma att genereras. För att uppnå hög effektivitet krävs att värmen tas tillvara, men det kan innebära stora kostnader att överföra el till den plats där värme behövs i dag. Lokalisering av ny industri behöver ta hänsyn till detta.
Got Heat – modellerar Gotlands energisystem
Projektet kommer modellera Gotlands energisystem för att se hur värmesektorn kan utvecklas för att genom interaktioner med elsystem och industri bidra till resurseffektivitet och en livskraftig ö. Särskilt fokus kommer att läggas på samverkan mellan aktörer från olika sektorer, såsom värmesektorn och industrisektorn. Det är nämligen inte alls säkert att samarbeten blir av bara för att de tekniska förutsättningarna finns, ytterligare pusselbitar behöver falla på plats.
Kunskapen som genereras i projektet kommer kunna appliceras på både andra öar samt länder och regioner. Särskilt berörs aktörer inom värme, el och industri.
Projektperiod och finansiering
Projektet leds av IVL Svenska Miljöinstitutet och genomförs i samarbete med Energicentrum Gotland, Gotlands Energi, OX2, Maston och BRS Networks. Finansieringen för projektet kommer från Energimyndighetens forskningsprogram Termo och projektet pågår från november 2022 till december 2024.