Skip to content
Menu
Menu
10 energitips för organisationer

Gör skillnad
10 energitips för organisationer

Det finns områden som är återkommande för de föreningar och organisationer vi hjälp genom åren. Ni kan påverka er energianvändning! 

Här listar vi 10 viktiga faktorer för er som förening eller organisation att ha koll på:

1. Följ energianvändningen på era sidor hos GEAB

Logga in på ”Mina sidor” på GEABs webbplats och följ er energianvändning – både för fjärrvärme och elanvändningen. Inloggningsuppgifter står på er faktura. Om ni har en effekttariff har ni timavläsning och kan följa er energianvändning för varje timme året runt. Här får ni data på ert högsta timmedelvärde för varje månad. Har ni enkel- eller tidstariff får ni enbart månadsdata. Det går att be om timavläsning oavsett vilken tariff ni har.

Effekttariff är oftast det billigaste alternativet om ni har en lite högre säkringsstorlek, över 63 amp. Det beror på hur ert förbrukningsmönster ser ut.

Jämför vi tids- och enkeltariff är tidstariff bästa alternativet för er med en hög elanvändning på sommaren och enkeltariff för er med en hög användning på vintern. Mer om priser kan ni läsa på GEABs webbplats.

2. Isolera rätt

Ett bra första steg för att energieffektivisera är att se över isoleringen av vind och kolla skicket på tätningslister till fönster och dörrar. Det är inte alltför kostsamt och kan samtidigt ge ganska stora besparingar. Det är viktigt att bibehålla samma ventilation vid en tilläggsisolering. Kontrollera även isolering kring vattenrör och ventilationsrör.

3. Termostater

Kontrollera skicket på termostater till radiatorer och golvvärme.

4. Justera värmepumpen?

Justera in värmekurvan till er värmepump.

5. Byt ut äldre belysning till LED-belysning

Det finns förstås ett värde i att använda den belysning som redan köpts in. Men vid nyinvestering är LED-belysning det bästa alternativet. Lär dig mer om olika lamptyper på Energimyndighetens webbplats

6. Utvärdera om ni kan installera solceller

En egen solcellsanläggning börjar bli så pass billig att det oftast är en väldigt bra investering. Räkna med en återbetalningstid på runt 12 till 16 år. Det är förstås en extra stor fördel att ha solceller om ni har hög elanvändning under de ljusaste och soligaste månaderna på året. På sikt ger en solcellsanläggning ett stabilt och lågt elpris.

7. Byt ut oljeeldning

Om ni eldar med olja är det dags att byta till ett värmepumpssystem, eller ett system med bioenergi.

8. Byt till snålspolande kranar och duschar

Har ni en hög vattenförbrukning betalar detta byte tillbaka sig på väldigt kort sikt.

9. Dimensionera och avgränsa efter verksamhetens behov

Se över er utrustning och vilka behov ni har, exempelvis när det gäller kyl- och frysrum.

10. Tanka era dieselbilar med HVO

Hydrerad Vegetabilisk Olja, HVO, är en typ av biodisel och helt framställt av förnybara komponenter. Tankställen finns i Visby, Roma, Hejde och i Hemse.

Energicentrum Gotland
Skeppsbron 
24
621 57 VISBY
Telefon / 0498-26 90 00
Energi- och klimatrådgivningen / 0498-26 33 99
Mejla oss / energicentrum@gotland.se

Nyheter

Skriv upp dig och få senaste nytt om Energicentrums verksamhet och vad som händer inom energiomställningen på ön, direkt i din inkorg. Nyhetsmejlet kommer ut varannan vecka.

Energicentrum är en del av Region Gotland.
Besök gotland.se