Geab och övriga elnätsbolag har anslutningsplikt, vilket innebär att vi alltid ansluter de kunder som så önskar, men det kan i dagsläget ta längre tid i väntan på utbyggnaden av elnäten. Geab är med i EU-projektet CoordiNet för att lära oss hur vi kan nyttja elnätet mer flexibelt vilken i sin tur skapar möjligheter för nya kunder att ansluta i områden där det råder kapacitetsbrist.
I Sverige kommer Vattenfall, tillsammans med E.ON och Svenska Kraftnät, i projektet CoordiNet, skapa marknadsplatser för flexibilitet där elnätens kunder ska kunna bidra med ökad eller minskad last samt med ökad eller minskad produktion. Inom projektet CoordiNet arbetar vi för att möjliggöra lokal flexibilitet i elnäten och på så sätt skapa förutsättningar för att ge våra framtida och nuvarande kunder den anslutning som efterfrågas i närtid.
Gotlands potential
Gotland har en stor andel förnybara energikällor som täcker cirka 50 procent av energianvändningen på ön. Utmaningen för Gotland är att hantera den stora mängd väderberoende produktion. I det normala driftläget är detta inget problem, men vid olika anledningar till störd drift som t ex vid åsknedslag eller revisioner behöver vi ha kontroll på balansen mellan produktion och konsumtion.
En marknadsplats kan ge en kostnadseffektiv lösning för olika nätbehov, t ex det som är beskrivet ovan, genom att köpa flexibilitets- och systemtjänster för elnät på en marknadsplats. På Gotland är frågan bredare än kapacitet då frågor om elkvalitet och leveranssäkerhet också kommer in i bilden. Möten har hållits lokalt för att engagera kunder. För Gotland ska det göras kompletterande analyser av elnätets behov.
Om CoordiNet – deltagare och finansiering
EU-projektet CoordiNet omfattar tre länder och 23 aktörer och har en budget på totalt 150 miljoner kronor. I Sverige drivs arbetet främst av Vattenfall Eldistribution, E.ON Energidistribution och Svenska Kraftnät. Demonstrationsanläggningar med lokala marknadsplatser för flexibilitet kommer att genomföras i fyra områden i Sverige: Uppland, Gotland, Skåne och Västernorrland/Jämtlands län. Vattenfall Eldistribution deltar med två regionnät i Uppsala och på Gotland. Partners i arbetet är också Uppsala kommun, Expektra. Energiforsk och RWTH Aachen.
Projektperiod
Projektet pågår till och med juni 2022.