Skip to content
Menu
Menu
Bil parkerad i en lada med baklyset tänt

Energiberedskap 

2020 fattades ett försvarspolitiskt beslut om att rekommendera privatpersoner att ha en veckas beredskap. Var och en ska kunna täcka sitt behov av vatten, mat och värme under sju dagar. Här kan du läsa mer om energiberedskap och bland annat ladda ner checklistor. Har du frågor eller funderingar som rör energiberedskap? Kontakta oss! Vi ger råd och stöd utifrån dina förutsättningar. Det går även bra att boka en kostnadsfri föreläsning om ni är flera som vill lära er mer.

Beredskapsplan

Det är bra att ha en beredskapsplanering nedskriven. Tänk på att du kanske inte har internet om elektriciteten är borta, skriv därför ut planen och förvara i en pärm, eller lägg i er krislåda. På den här sidan hittar du information om sådant som kan vara bra att dokumentera i en plan.

Var har ni ficklampor, värmeljus, filtar och det andra ni har förberett? Se till att alla i hushållet har koll! Läs mer på Region Gotlands webbsida Din krisberedskap.

Elavbrott – vad gör jag nu?

Informera dig om vad som har hänt, till exempel via radio. Verkar det var ett långt eller kort avbrott? Ta fram din egen förberedda energiberedskapsplan och krislåda. Tappa upp kranvatten i en behållare om avbrottet förväntas bli långvarigt. Prata med dina grannar och hjälps åt.

Hållvärme med några enkla råd

Ta på varma kläder. Tänd värmeljus, men kom i håg att släcka dem om du lämnar rummet. Bygg en koja inomhus att sova i, kryp ner i en sovsäck. Isolera fönster med gardiner och filtar. Behöver du vädra? Gör det snabbt och effektivt.

Ljus i mörker

Använd ficklampa, stearinljus och fotogenlampa. Tänk på att stearinljus förbrukar syre, kom i håg att vädra. Tänk på att vara sparsam med mobiltelefonens ficklampfunktion, så att den inte laddar ur, i fall du exempelvis skulle behöva ringa ett nödsamtal.

Mat utan el

Använd gasspis, vedspis eller campingkök – men tänk på brandrisken. Placera inte campingköket på spisen under köksfläkten. Kontrollera att brandvarnare och brandsläckutrustning fungerar. Laga mat utomhus – använd en träkolsgrill eller gasolgrill.

 

 

Hur påverkas lägenheten?

  • En lägenhet kyls inte av lika snabbt som en villa.
  • Tänk på att inte placera campingköket på spisen under köksfläkten.
  • Kontrollera att brandvarnare och brandsläckutrustning fungerar.
  • Laga mat utomhus – använd en träkolsgrill elle gasolgrill.

Hur påverkas villan?

  • Kontrollera med ditt försäkringsbolag vilka krav de ställer på dig som husägare.
  • Använd annan värmekälla om det är möjligt, till exempel vedkamin och kakelugn.
  • Skulle inomhustemperaturen närma sig noll och ett strömavbrott har pågått under lång tid kan element och rörsystem behöva tömmas. Det görs i undantagsfall och aldrig vid kortare strömavbrott. Du kan även fråga din rörmokare om du kan ha glykol i värmesystemet, istället för att tömma det.

 

Byggnadens installationer vid en kris

Vilka delsystem finns i byggnaden du bor i? Kartlägg din byggnad, så att du vet om alla system. Lägg in informationen i din beredskapsplan. 
Hör av dig till oss om du har frågor eller funderingar. Här har vi samlat information och några övergripande råd.


Värme: uppvärmning och beredning av tappvarmvatten

Vid elavbrott stoppar värmeproduktionen, det gäller värmepumpar, elpannor och direktverkande el. Även fjärrvärmeproduktion är beroende av elförsörjning och stoppar om elförsörjningen faller bort. Oavsett system så kommer byggnadens cirkulationspump för värme stanna, så värmen kommer inte ut i byggnaden.

Inomhustemperaturen kommer att utjämnas med utetemperaturen. Byggnadens värmetröghet styr hur snabbt den kyls ur.

  • Bryt strömmen till denna utrustning. Då minskar risken för överslag när elen kommer tillbaka och alla apparater i huset startar samtidigt igen.
  • Där möjlighet finns, använd kamin eller öppen spis. Tänk på brandrisken, se till att din brandskyddsutrustning fungerar.

Lagring – vad händer i systemen?

Värmesystem med ackumulatortank, laddad värme, kommer inte ut i värmesystemet när cirkulationspumpen står still.

När det gäller tappvarmvattenberedning med ackumulatortank kan det uppvärmda vattnet tappas även vid elavbrott. Dock kommer tanken inte att återladdas. Kapaciteten i tanken är begränsad och kommer inte att räcka för långvariga avbrott.

  • Har du möjlighet till lagring av el, till exempel i ett batteri, så kan det användas för att överbrygga tillfälliga avbrott, i alla fall för de viktigaste funktionerna. För längre avbrott kommer inte batteriets kapacitet att räcka till, med annat än att de är kopplade till en solcellsanläggning med ö-drift eller kan laddas upp på annat sätt. Ö-drift innebär att systemet inte är kopplat till elnätet utan är helt frånkopplat, ingen el ska kunna matas in på elnätet.

Rörsystem för uppvärmning – inklusive cirkulationspumpar. Vad händer i systemen?

Oavsett system så kommer byggnadens cirkulationspump för värme stanna, så värmen kommer inte ut i byggnaden.

Inomhustemperaturen kommer utjämnas med utetemperaturen. Byggnadens värmetröghet styr hur snabbt den kyls ur. Vid minusgrader kan stillastående vatten frysa sönder ett rör.

  • En förebyggande åtgärd är att kartlägga alla rör, speciellt de som är svåråtkomligt förlagda på ytor i till exempel källare, förråd, garage och rörsystem i mark, så att du lätt kan spåra ett eventuellt läckage.
  • Skulle en kris uppstå kan du försöka skapa cirkulation genom att koppla in en separat batteriförsörjning till cirkulationspumpen för att vattnet inte ska stanna upp, alternativt att tömma systemet på vatten.
  • Om du vid kall väderlek väljer att lämna byggnaden på obestämd tid, töm värmesystemet – dels radiatorer med mera i byggnaden, men även värmebatterier på ventilation. Du bör dock undvika att tömma vattenrör för värmedistribution, om det inte är nödvändigt. Du kan även fråga din rörmokare om du kan ha glykol i värmesystemet, istället för att tömma det.

Rörsystem för tappvatten – inklusive VVC-pumpar, tryckstegringspumpar. Vad händer i systemen?

Oavsett system så kommer byggnadens VVC- och eventuella tryckstegringspumpar att stanna. Med ackumulatortank för tappvarmvattenberedning fungerar det så att tappvarmvatten kan finnas så länge det finns varmt vatten i tanken.

Kallt vatten från stadsnätet kan eventuellt fortsätta att levereras till byggnaden, och kan då tappas i byggnaden. 

I byggnader med tryckstegringspump är det oklart hur bortfallet påverkar, eventuellt kan det tillföras vatten i vissa tappställen.

  • En förebyggande åtgärd är att ha dricksvatten i reserv. I normala fall tar ett vattenrör för dricksvatten inte skada av att tömmas.

 

Ventilation: med tilluftssystem även uppvärmning

Mekanisk ventilation stannar vid elavbrott, det vill säga till- och frånluftsfläktar stannar. När det gäller tilluftssystem så stannar fläktar, men även tillförsel av värme till värmebatterier. Det gäller både el- och vätskebatteri.

  • Stäng spjällen i både till- och frånluftssystem. Då undviker du ofrivillig ventilation/luftväxling som kyler ur byggnaden. I tilluftssystem gör du även det för att undvika att förfrysa värmebatteriet.
  • Bryt strömmen till denna utrustning. Då minskar du risken för överslag när elen kommer tillbaka och alla apparater i huset startar samtidigt igen.

 

Solkraft: solceller för elproduktion/solfångare för värmeproduktion

Solcellsanläggningar

Standardanläggningar stannar automatiskt vid elavbrott, eftersom de behöver spänning för att fungera. I vissa fall har solcellsanläggningen så kallad ö-drift, och i det fallet kan man förvänta sig att den fortsätter att fungera.

När avbrottet är åtgärdat återaktiveras solcellerna automatisk igen. Vill du att solcellerna ska fungera även vid ett strömavbrott krävs speciell teknik för det ändamålet.

Solvärmesystem

Vid ett elavbrott stannar cirkulationspumpen till solvärmepanelerna. I övrigt borde inte anläggningen påverkas.

Stödsystem: belysning, lås och larm, elbilsladdning

Belysning fungerar inte vid elavbrott. En förebyggande åtgärd är att markera gångstråk som behöver vara i funktion även vid strömavbrott, till exempel teknikrum och andra utrymmen, och att placera nödbelysning /batteridriven belysning på en bestämd plats som de som vistas i byggnaden känner till.

Lås och larm som försörjs med el från elnätet kommer att behöva någon form av batterilösning för att fungera under ett elavbrott. Har du inte möjlighet att koppla in ett batteri behöver du tänka igenom hur du hanterar dörrar och säkerhet under tiden som elavbrottet pågår.

Elbilsladdaren slutar att fungera vid ett elavbrott. I övrigt borde inte anläggningen påverkas. Koppla bort kabeln mellan elbilen och laddboxen. Då minskar ni risken för överslag när elen kommer tillbaka och alla apparater i huset startar samtidigt igen.

Elbilar med så kallad ”vehicle-to-load”-teknik kan användas för att föra energi från elbilens batteri till att driva elektriska apparater.

Avlopp

Vid elavbrott finns risk att det lokala avloppsnätet slutar att fungera. Om avloppsvatten samlas upp i rören kan det till exempel leda till källaröversvämningar.

  • Var sparsam med hur mycket vatten du häller ut i vasken och undvik att göra onödiga spolningar på toaletten.

Vill du lära dig mer?

Beredskapsveckan

Varje höst äger beredskapsveckan rum. Här samlar Region Gotland all information om temaveckan och alla aktiviteter: Beredskapsveckan | Region Gotland

Stark socken

Öka beredskapen i er socken, anmäl er till initiativet Stark socken. Arrangörer är Region Gotland, Länsstyrelsen i Gotlands län samt Starkare Gotland genom Röda Korset. På Region Gotlands webbplats hittar all information om metodens fyra steg och anmälan: Stark socken | Region Gotland

Material för nedladdning

Här hittar du information från Energimyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Webbutbildning: Sju dagar – klarar du krisen?

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har tagit fram en kostnadsfri webbutbildning. Anta utmaningen! Lycka till!

Till utmaningen på MSB:s webbplats: Sju dagar – Klarar du krisen?

 

Energicentrum Gotland
Skeppsbron 
24
621 57 VISBY
Telefon / 0498-26 90 00
Energi- och klimatrådgivningen / 0498-26 33 99
Mejla oss / energicentrum@gotland.se

Nyheter

Skriv upp dig och få senaste nytt om Energicentrums verksamhet och vad som händer inom energiomställningen på ön, direkt i din inkorg. Nyhetsmejlet kommer ut varannan vecka.

Energicentrum är en del av Region Gotland.
Besök gotland.se