Väder, väder, väder…

Blåser det? Ska det bli sol? Vilken vind är det egentligen? Hur många millimeter kom det i regnmätaren i nättras? Och vilken strand har bästa badtemperaturen i dag då? Väder engagerar oss. Och under sommaren blir det kanske extra mycket vädersnack? Hos oss på Energicentrum är väder och vind ett ständigt samtalsämne.


Tittar du först ut genom fönstret eller i väder-appen på mobilen? Nu när det går att få digital detaljkoll på väder och vind tror jag att många av oss faktiskt kollar i telefonen först.

På Energicentrum gillar vi såklart sommarsolen och sköna vindar. Och har under de kalla månaderna faktiskt varit extra tacksamma när det blåst rejält. Väder som också ger oss förnybar energi. Solenergi, vindenergi och vattenkraft.

Förnybar energi är beroende av bra väderförhållanden. Undantaget är vattenkraften. Den är väderberoende i mängden regn, men själva produktionen går att reglera via dammar. Vi behöver hitta strategier för att skapa stabilitet eftersom elproduktionen varierar – ibland är det ju faktiskt mulet, mörkt och vindstilla.

Ett robust och flexibelt elsystem

På Energicentrum pratar vi en hel del om att det behövs ett robust och flexibelt elsystem. Elen ska kunna flöda i många riktningar, tänk dig ett spindelnät istället för en kabel. Och vi ska kunna lagra el på ett bra sätt. Både över året och för korta perioder. Det handlar om något som kallas ”variationshantering”, alltså om olika åtgärder och sätt som vi kan balansera systemet genom. Hur vi hanterar variationen.

”Plana ut kurvan”

Men matchningen mellan elproduktion och elanvändning kan vi också själva påverka, bara genom att bidra till att ”plana ut kurvan”. Under vintern uppmanades alla svenskar till exempel att tänka över vad de använder el till under så kallade höglasttimmar, när mycket el används av många. Vardagar på morgonen och kvällen inträffar topparna. Kanske behöver vi inte ladda elbilen eller ha igång precis alla hushållsmaskiner samtidigt just då?  

Pengar att spara – för alla

Det har visat sig att vintern gjort oss mer flexibla, vi har minskat vår energianvändning och blivit bättre på att sprida ut den över dygnet. Bra jobbat! Här fanns det också pengar att spara, vilket många upptäckte som hade digital koll på pris och användning. Utanför höglasttimmarna är elen billigare. Och eftersom elpriset i stort sätts utifrån tidigare dygns användning så gynnas precis alla, oavsett elavtal, om vi sprider vår användning över dygnet. En del gynnas direkt. Andra nästa gång det är dags att förnya elavtalet.

Arena Energiomställning under Almedalsveckan

Under Almedalsveckan kommer min kollega Magnus Jennerholm bland annat prata om hur vi får till ett mer robust och flexibelt elsystem på Gotland. Ett sätt är kunna dela el över större områden genom så kallad ”virtuell delning”. Det bromsas i dag av att svensk lag, som ännu inte följer EU:s riktlinjer. Men vi är en av flera aktörer som jobbar för en förändring!

Energicentrum håller i ”Arena Energiomställning” under Almedalsveckan. Då har vi olika programpunkter under tre dagar i våra lokaler på Skeppsbron 24, ingång från gården. Alla detaljer finns i vår evenemangskalender. Varmt välkommen till oss!

Soliga hälsningar, Anna

Energicentrum Gotland är ett av Sveriges 15 regionala energikontor, helägt av Region Gotland. Texten är även publicerad i Gotlands Gratistidning.

Energicentrum logotyp svart stående

Kontakt

Anna Bäckstäde, energi- och klimatrådgivare
anna.backstade@gotland.se
0498-26 91 76

Mer läsning

Lär dig mer om förnybara energikällor på Gotland

Vi har samlat information på en sida som berättar om solenergi, bioenergi och vindkraft.

Annas krönika i januari: ”Nytt år – nya råd?”

Annas krönika i februari: ”Simsalabim! Finns det någon trollformel för att bryta bilnormen?”

Annas krönika i mars: ”Tryggare tillsammans med mer egenproduktion på vår soliga ö”

Annas krönika i april: ”Vingliga ekipage – ett starkt och glatt vårtecken”

 

Annas krönika i maj: ”Planera semestern på ett klimatsmart sätt”