Testperiod pågår inom projektet FAKTUM
Inom projektet FAKTUM, som vi på Energicentrum driver, genomförs under våren tester som utgår ifrån barnens egna förslag och önskemål. Samcykling, tillfälliga ”möteshållplatser”, slopad distansbegränsning för skolbuss och ökad säkerhet med tydligare övergångsställen är några exempel på insatser.
Projektet handlar om att skapa möjligheter för barns hållbara resor till skolan och fritidsaktiviteter.
– Vi jobbar tillsammans med Barnrättskonsulterna och KTH utifrån barnets perspektiv, vilket innebär att vi inkluderar barn i hela processen, med Barnkonventionen som utgångspunkt, säger Petra Ahlman, projektledare på Energicentrum.
Cirka 800 gotländska barn har svarat på en enkät och det har även genomförts djupintervjuer och workshops. Under våren kommer en uppföljande enkät att utföras.
Mäter överflyttningen från bil till hållbara alternativ
Nu pågår tester på flera platser som berör många aktörer i samhället. De utgår från barnens förslagna lösningar och möjliggör deras hållbara resor. Det är genom samverkan mellan flera av Region Gotlands förvaltningar som testerna har blivit möjliga.
Testerna är tillfälliga, cirka tre till fyra veckor, och syftet är att mäta överflyttningen från bil till hållbara alternativ. Utifrån testerna kan projektet ta fram rekommendationer till aktörer kring de åtgärder som bevisligen fungerade och som minskade koldioxidutsläpp från barnens bilresor.
– Vårt data visar att det bara behövs att sex barn börjar ta bussen till skolan, eller nio barn börjar samåka, i stället för att få skjuts för att nå en procents minskning av deras koldioxidutsläpp. Med 800 barn med i projektet finns det potential att göra märkbar skillnad, säger Petra Ahlman.
Testerna handlar bland annat om:
- Cykelfrämjande gestaltning av skolgård. Södervärnskolan.
- Gratis bussresor i stadstrafiken. Södervärnskolan.
- Skapandet av tillfälliga ”möteshållplatser” för samåkning och samcykling. Högbyskolan, Klinteskolan och Södervärnskolan.
- Busskurer framför skolorna. Högbyskolan och Klinteskolan.
- Insats tillsammans med en beteendevetare – med fokus på motivation. Högbyskolan, Klinteskolan och Södervärnskolan.
- Ökad säkerhet, tydligare övergångsställen. Högbyskolan.
- Distansbegränsning, tre kilometer, tas bort för skolbuss. Pedagoger på bussen för ökad trygghetskänsla. Högbyskolan och Klinteskolan.
- Poängsystem för skolans hållbara resor. Högbyskolan, Klinteskolan och Södervärnskolan.
- Koncept ”Cykelns dag”. Högbyskolan, Klinteskolan och Södervärnskolan.
- Fokus på samåkning och cykelbuss (samcykling). Högbyskolan, Klinteskolan och Södervärnskolan.
– Sedan finns det ett antal förslag från barnen som läggs med direkt som rekommendationer till Region Gotland, som vi inte kan testa inom testperioden. Till exempel en dedikerad cykelväg till skolan, anpassning av bussrutter och busstider till de mest populära idrottsanläggningarna, skolgator för att minska antalet bilar kring skolområdet och så vidare, säger Petra Ahlman.
Projektets slutprodukter består av två delar. Rekommendationer utifrån åtgärder som fungerat bra lokalt sett till utsläppsminskning och en processbeskrivning för hur barn kan inkluderas i transportfrågor av det här slaget. Ett läropaket tas fram, så att andra kommuner och regioner också kan ta del av arbetet. Barnrättskonsulterna bidrar i arbetet med att ta fram nationella rekommendationer för hur kommuner eller regioner kan jobba på ett barnrättssäkrat sätt med transportfrågor.
”En skyndsam energi- och klimatomställning”
Projektet FAKTUM och Energicentrum Gotland tar i sitt arbete avstamp i regionfullmäktiges beslutade prioritering ”En skyndsam energi- och klimatomställning”. Att minska klimatpåverkande utsläpp är avgörande för framtiden och för att nå ett klimatneutralt Gotland 2040.
Vill du veta mer?
Kontakta gärna Petra Ahlman, projektledare FAKTUM, Energicentrum Gotland. Telefon 0498- 26 97 10 eller e-post petra.ahlman@gotland.se.
Mer läsning
Om FAKTUM – Framtiden är Aktiva Ungas Mobilitet
Läs mer om projektet på projektsidan.
TV-inslag på SVT Öst den 11 mars 2025:
”Så vill Gotland minska skolskjutsandet med bil”
Energicentrums nyhet 18 september 2024 ”Gotländska barns resvanor i fokus”.
Barnrättskonsulternas rapport – september 2024
”Om barn och ungas färdsätt och resvanor till skola och fritidsaktiviteter – fördjupande samtal med barn på tre skolor på Gotland”.
KTH:s resultatrapport
Rapport utifrån resvaneundersökningen, 2023.
Region Gotlands prioriteringar – beslutade av regionfullmäktige
Läs om gemensamma mål och prioriteringar på Region Gotlands webbplats.