Äldre kvinna på förarplatsen i bil
Dela
Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på twitter
Äldre kvinna på förarplatsen i bil

Samåkningsdagen på Gotland

Fredag den 29 oktober är det Samåkningsdagen, International ridesharing day. Den firas varje år över hela världen en fredag i oktober. Samåkning börjar med tanken: hur kan den här transporten utföras mest energieffektivt? 

– Att samåka ger positiva effekter både för plånboken och klimatet, men även socialt. Att dela sin biltur med någon kan ge dig nya sammanhang och vänner i ditt närområde, säger Anna Bäckstäde, energi- och klimatrådgivare på Energicentrum Gotland.

Fler än en i varje bil

Samåkning innebär kort och gott att vi åker fler än en i varje bil. Enkelt! Men det kan ibland behövas bakomliggande organisering för att få till samåkningen. Kanske ett skjutsschema i fotbollslaget? En Facebookgrupp med hushållen på din gata? Eller något annat som gör det enkelt att organisera samåkningen. Men du kan alltid börja med dig själv. Försök få in vanan att alltid fundera över: är det någon mer än jag som kan tänkas ha samma behov av transport just nu?

Vilka lösningar behövs för att skapa ett mer hållbart resande på Gotland?

Projektet Hållbara transporter, som avslutas nu under hösten, har på olika sätt lyft samåkningens roll i omställningen till hållbar mobilitet på ön.

Projektet har samarbetat med den ideella samåkningsrörelsen Skjutsgruppen, där workshops primärt har varit metoden för att undersöka samåkningens utveckling på Gotland. Under förra årets Mobilitetsvecka anordnades en informationskväll och workshop om samåkning. Deltagare på workshopen tog fram handlingsplaner med syfte att öka samåkningen på ön.

Film (2 min): samåkning på Gotland

Sudrets hockeyklubb och Samåkning i Ljugarn är två goda exempel på organiserad samåkning. Ta del av deras tankar och erfarenheter här, i en film som tagits fram inom ramen för projektet Hållbara transporter:

– Nu när pandemins restriktioner hävts kan vi börja hitta tillbaka till kollektiva transporter igen, och här är samåkning en viktig del. Vi kan dela bil och kostnader och samtidigt minska utsläppen, säger Anna Bäckstäde.

Tips! Samåkningsinitiativ
Hållbar mobilitet?

Här på Energicentrums webbplats kan du läsa mer om hållbar mobilitet och mobilitetslösningar.

Artikel av
Sophie Sölveborn
På gotland.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies.