Nu lanseras gotländsk metod för hållbar mobilitet

Mobilitetspusslet är en metod för att komma i gång att arbeta med mobilitetsfrågor på landsbygden, tillsammans med andra som bor och verkar på samma plats. Nu finns färdiga mallar för workshops, resvaneundersökning och andra stödmaterial att ladda ner fritt. Varje socken kan lägga sitt unika pussel.

I projektet, som startade i december 2021, engagerades initialt pilotsocknarna Gothem och Roma. Och därefter har bland annat Östergarnslandet och Stenkyrka med omnejd lärt sig mer om metoden.

Landsbygden i fokus

Nu sprids Mobilitetspusslet vidare till fastlandet, där energi-och klimatrådgivare runt om i Sverige kommer arbeta med metoden på mindre orter och exempelvis engagera byalag.

– Det som förvånade mig mest under projektet var att så pass många tar bilen inom socknen eller orten, trots att det är väldigt korta avstånd. Det finns en kultur av att bilen alltid är förstahandsvalet oavsett avstånd, säger trafikplaneraren Emelie Waktel.

Mobilitetskartläggning i fyra steg

Metoden består av fyra steg, eller pusselbitar, och mynnar ut i en mobilitetskartläggning som synliggör möjliga förändringar mot hållbar mobilitet. Bärande frågeställningar är: vad kan vi göra gemensamt och vad går att utveckla på platsen – så att servicen ökar men transportbehoven minskar?

– En lärdom är att det vi ligger precis rätt i tiden med projektet eftersom det börjar röra på sig vad gäller mobilitetslösningar. Vi är till exempel mycket mer vana att använda den digitala tekniken både för möten, föreläsningar, men även att den första obemannade butiken har öppnat på ön och att paketboxar blivit vanligare är en del av det digitala. Det gör vårt arbete lättare när vi kan visa på goda exempel i närområdet, resonerar energi-och klimatrådgivaren Anna Bäckstäde och fortsätter:

– Och ytterligare en insikt är att det finns så mycket kraft och engagemang ute i socknarna för att skapa utveckling och service på sin plats. Det känns kul, och bådar gott.

Träffa Anna och Emelie på heldagseventet 92-möjligheter tisdag den 17 januari. De finns på plats för att berätta mer om metoden Mobilitetspusslet och hjälper er att komma i gång.

Om projektet

Mobilitetspusslet har finansierats av Energimyndigheten, inom ramen för utökad energi-och klimatrådgivning. Projektet drivs av Energicentrum Gotland, där energi- och klimat-rådgivningen ingår, och teknikförvaltningen på Region Gotland, med trafikplanerare som har ansvar för mobilitetsfrågor. Projektperiod: december 2021 till december 2022.

Om begreppet mobilitet

I detta sammanhang som ett begrepp inom samhälls- och transportplanering för hur människors behov får styra hur det planeras och byggs för att underlätta vår vardag. Begreppet ersätter inte ”transporter” eller ”resande” som traditionellt använts för förflyttning av människor och gods. Begreppet mobilitet går däremot att använda bredare och ger nya lösningar och perspektiv.

Energicentrum logotyp svart stående


Emelie Waktel
, trafikplanerare
E-post Emelie.Waktel@gotland.se
Tfn 0498-26 90 43


Anna Bäckstäde
, energi- och klimatrådgivare
E-post Anna.Backstade@gotland.se
Tfn 0498-26 91 76

Här hittar du allt om Mobilitetspusslet

Metoden Mobilitetetspusslet

Mobilitetslösningar – steg 1, 2, 3

Om projektet Mobilitetspusslet