Företagare – få koll på din tomgångsförbrukning under julhelgen

Julafton närmar sig med stormsteg och med den välbehövd ledighet. Detta ger ett ypperligt tillfälle att gå igenom ditt företags elanvändning. Med dagens elpriser finns mycket att spara, ibland med enkla åtgärder.

När verksamheten inte är igång går det enkelt att se vilken tomgångsförbrukning företaget har. Tomgångsförbrukning är ett begrepp som visar elanvändningen för de processer som måste vara igång även när ingen verksamhet bedrivs. Det kan exempelvis vara el till pumpar som driver värmesystemet eller varmvattencirkulationen, el för uppvärmning eller el för att driva ventilationen. Helt enkelt förbrukningen som krävs för att hålla företagets lokaler igång.

Är tomgångsförbrukningen väldigt hög? Vad kan det bero på? Kanske går det att sänka värmen och ventilationen, kanske ligger något och drar el som egentligen borde vara avstängt.

Du kan själv läsa av detta! Om du inte har egna undermätare finns den övergripande datan av er elanvändning på ”Mina sidor” på GEABs webbplats Mitt GEAB (gotlandsenergi.se), både för er el- och fjärrvärmeanvändning. För att kunna se skillnader från dag till dag krävs att ni har timavläsning. Har ni inte det är det bara ett samtal bort, och det kostar er inget extra.

En kontinuerlig överblick över er elanvändning ger en ökad förståelse för ditt företags förbrukning och dess kostnader. Kontinuiteten gör att ni kan se avvikande mönster när något inte är som det borde. Lite längre avbrott som en julledighet ger tillförlitlig data, men beroende på verksamhet så är faktiskt varje helg ett bra tillfälle att läsa av er tomgångsförbrukning.

Mer om vad du som företagare kan göra för att energieffektivisera din verksamhet kan du läsa om under Gör skillnad Företag – Energicentrum Gotland här på vår webbplats.

En god och energieffektivare jul önskar vi alla företagare runt om på vår ö!

/ Energicoacherna Magnus och Richard

Företagare – få koll på din tomgångsförbrukning under julhelgen

Kontakta oss!

Energicentrum Gotland