I ett företag är energikostnaden en stor post. I takt med stigande energipriser blir det en allt större del av företagets kostnader. Det är värt att undersöka hur en effektivare energianvändning kan gynna ditt företag, inte bara genom en minskad miljöpåverkan utan även för en ökad lönsamhet. Att komma igång med detta arbete behöver inte vara dyrt, ibland kan ett ändrat beteende göra stor skillnad.
Vi jobbar med att inspirera, stötta och coacha företag i energi- och klimatfrågor. Du som är företagare kan boka rådgivning hos vår energicoach Richard.
För mindre företag som inte har några eller ett fåtal anställda gäller samma råd som för privatpersoner. Under Privatperson finns mycket information, gå in och ta vara på den informationen som berör er verksamhet.
Några punkter skiljer sig när det kommer till omställningsstöd:
Är en skattereduktion som enbart gäller privatpersoner. Det betyder att det just nu inte finns något stöd för företag att installeras solceller.
Företag kan däremot söka stöd hos Klimatklivet.
Ett bidrag för installation av icke publika laddstationer.
Det finns områden som är återkommande för många av de mindre företag vi hjälpt genom åren. Ni kan påverka er energianvändning! Här listar vi 10 viktiga faktorer för er som företagare att ha koll på:
Logga in på ”Mina sidor” på GEABs webbplats och följ er energianvändning – både för fjärrvärme och elanvändningen. Inloggningsuppgifter står på er faktura. Om ni har en Effekttariff har ni timavläsning och kan följa er energianvändning för varje timme året runt. Här får ni data på ert högsta timmedelvärde för varje månad. Har ni Enkel- eller Tidstariff får ni enbart månadsdata. Det går att be om timavläsning oavsett vilken tariff ni har.
Effekttariff är oftast det billigaste alternativet om ni har en lite högre säkringsstorlek, över 63 amp. Det beror på hur ert förbrukningsmönster ser ut.
Jämför vi Tids- och Enkeltariff är Tidstariff bästa alternativet för er med en hög elanvändning på sommaren och Enkeltariff för er med en hög användning på vintern. Mer om priser kan ni läsa på GEABs webbplats.
Ett bra första steg är att se över isoleringen av vind samt kolla skicket på tätningslister till fönster och dörrar. Det är förhållandevis billigt och kan ge en stor kostnadsbesparing. Viktigt att bibehålla samma ventilation vid en tilläggsisolering. Kontrollera även isolering kring vattenrör och ventilationsrör.
Kontrollera skicket på termostaterna till radiatorer och golvvärme.
Justera in värmekurvan till er värmepump.
Det finns förstås ett värde i att använda den belysningen som redan köpts in. Men vid nyinvestering är det LED som är det bästa alternativet. På Konsumentguidens webbplats finns en kalkylator där du kan se hur mycket du tjänar på att byta äldre glödlampor mot LED-lampor: Konsumentguidens kalkylator.
En egen solcellsanläggning börjar bli så pass billigt att det oftast är en väldigt bra investering. Räkna med en återbetalningstid på runt 12-16 år. Det är förstås en fördel om ni har en hög förbrukning under sommardelen av året. På sikt ger en solcellsanläggning ett stabilt och lågt elpris.
Om ni eldar med olja är det dags att byta till ett värmepumpssystem eller ett system med bioenergi.
Har ni en hög vattenförbrukning betalar detta byte tillbaka sig på väldigt kort sikt.
Exempelvis när det gäller kyl- och frysrum.
Hydrerad Vegetabiliske Olja (HVO) är en typ av biodisel och helt framställt av förnybara komponenter. Tankställen finns i Visby, Roma, Hejde och i Hemse.
Ibland kan det vara svårt att veta hur du bäst går tillväga. På Energimyndighetens webbplats finns en guide att ta del av. Där hittar du material om systematiskt och strukturerat energiarbete, branschvisa vägledningar för bästa teknik, en guide för hur du tar fram en åtgärdsplan samt filmer som visar på goda exempel hos företag som varit framgångsrika i sitt energiarbete.
Vi på Energicentrum har hjälpt och gett råd kring energieffektiviseringar och åtgärder till flertalet företag och verksamheter runt om på ön. Här berättar Tjauls gård samt Pensionat Fridhem om sina erfarenheter.
Här samlar vi information till dig som företagare att ta del av.
Energimyndigheten har tagit fram flera guider och vägledningar att ladda ner på ämnet energieffektivisering för dig som företagare.
Skriv upp dig och få senaste nytt om Energicentrums verksamhet och vad som händer inom energiomställningen på ön, direkt i din inkorg. Nyhetsbrevet kommer ut varannan vecka.
Skeppsbron 24
621 57 VISBY
0498-26 90 00 vx