Skip to content

Fanny Runeby

”Ökad medvetenhet kan göra stordåd”

Fanny Runeby är den av oss som sätter färg och form på Energicentrum. Hon är en hemvändare som ofta hittar kreativiteten i Gotlands vackra och dramatiska natur. För att nå fram med kunskap och skapa ökad medvetenhet kring energiomställningen tror hon på att lägga den där extra minuten på det visuella.

Vilken är din roll på Energicentrum?  Vad bidrar du med?
– Jag jobbar som kommunikatör, främst i våra olika projekt. Jag ser till att det som görs i projekten också syns och hörs i våra kommunikationskanaler och når våra målgrupper. Allt ska förpackas på ett lättillgängligt, begripligt och visuellt tilltalande sätt. Som grafisk formgivare i grunden lägger jag gärna en extra minut på det visuella.

Vilken är den vanligaste frågan du får i ditt jobb?
– ”Kan vi göra något snyggt av det här?”, ”Såg du mitt mejl?” och ”Kan vi ändra det här?”. Det kan handla om allt mellan himmel och jord, men ofta ska det ske omgående och helst vara gjort i går.

Vad gjorde du innan du började jobba på Energicentrum?
– Sedan flytten tillbaka till Gotland sommaren 2020 har jag tagit konsultuppdrag inom kommunikation och grafisk formgivning. Innan dess jobbade jag som kommunikatör på Energikontoret i Mälardalen. Har också hunnit med några vändor på marknadsavdelningar/byråer i både Berlin och Dubai.

Vad inom energiomställningen engagerar dig allra mest? Varför?
– Möjligheterna, och att engagera våra medmänniskor. Genom att öka förståelsen och medvetenheten hos personer runt om oss så tror jag vi kan göra stordåd för omställningen. Det ligger mycket i en kommunikatörs natur att vilja tillgängliggöra, förmedla både kunskap och budskap. När jag ser att vi når fram då blir jag glad.

Drömyrke som barn?
– Som dotter till arkeologer på en ö som Gotland har jag tillbringat många lediga lovdagar på leriga och jordiga fält. Jag var därför övertygad om att jag INTE skulle bli arkeolog. Så jag la aldrig så mycket fokus vid vad jag ville bli… Men arkitekt hade jag nog som plan ett tag – tillbringade otaliga timmar med att bygga hus i spelet The Sims. Kreativiteten har jag tagit med mig in i mitt yrkesliv.

Vad gör du helst på fritiden?
– Jag älskar att promenera och gärna med bra musik i öronen, det är mitt sätt att återhämta och reflektera. Med två små barn blir det många promenader till lekparker, fika på stan och kanske en sväng till Gotlands Museum – där finns något för både stora och små.

Vad ger dig energi, vad inspireras du av?
– Rörelse och kreativitet. Att röra kroppen, ta en härlig långpromenad på Galgberget eller en springrunda längs kusten i Brissund ger mig både energi och inspiration. Kreativiteten är en viktig beståndsdel i mitt liv och måste ständigt vara närvarande.

Någon favoritplats, smultronställen på Gotland?
– En av mina absoluta favoritplatser är Fridhem strax söder om Visby. De branta och dramatiska klintkanterna runt om den vackra stenstranden med sina runda stenar och sitt ofta djupblå vatten. Det är dramatiskt, vackert och svårslaget. Dit åker jag året runt.

Dold talang? Något få vet om dig?
– Att jag i min tidiga ungdom var gycklare. Med horn och bjällror på huvudet uppträdde vi med sång och dans, gick på styltor genom Visbys kullerstensgator och slukade en och annan fackla.

Bästa energispartips?
– Fundera över ditt mobilitetspussel. Ta cykeln till affären. Samåk till träningen. Behöver ni verkligen en till bil – kanske kan en ellastcykel fylla samma behov? Det är de små förändringarna i det vardagliga som kan göra stor skillnad för hälsan, ekonomin och klimatet. Just nu genomför vi ett projekt runt om på ön som just handlar om mobilitetspusslet och hur vi kan förändra vårt beteende. Kanske vill din socken vara med?

Fanny Runeby

Läs mer om Mobilitetspusslet

På våra projektsidor kan du läsa mer om Mobilitetspusslet. Här finns även resvaneundersökningar att delta i – för boende/verksamma i de första pilotsocknarna Gothem och Roma: projektet Mobilitetspusslet.

Kontakt

Fanny Runeby
 
Gotlands energiomställning
Gör skillnad
Besöksadress

Energicentrum Gotland
Skeppsbron 24
621 57 VISBY

Telefon
Mejla oss

Nyhetsbrev

Skriv upp dig och få senaste nytt om Energicentrums verksamhet och vad som händer inom energiomställningen på ön, direkt i din inkorg. Nyhetsbrevet kommer ut varannan vecka.