Skip to content

Gör skillnad
10 energitips för organisationer

 

Det finns områden som är återkommande för de föreningar och organisationer vi hjälp genom åren. Ni kan påverka er energianvändning! 

Här listar vi 10 viktiga faktorer för er som förening eller organisation att ha koll på:

1. Följ energianvändningen på era sidor hos GEAB

Logga in på ”Mina sidor” på GEABs webbplats och följ er energianvändning – både för fjärrvärme och elanvändningen. Inloggningsuppgifter står på er faktura. Om ni har en Effekttariff har ni timavläsning och kan följa er energianvändning för varje timme året runt. Här får ni data på ert högsta timmedelvärde för varje månad. Har ni Enkel- eller Tidstariff får ni enbart månadsdata. Det går att be om timavläsning oavsett vilken tariff ni har.

Effekttariff är oftast det billigaste alternativet om ni har en lite högre säkringsstorlek, över 63 amp. Det beror på hur ert förbrukningsmönster ser ut.

Jämför vi Tids- och Enkeltariff är Tidstariff bästa alternativet för er med en hög elanvändning på sommaren och Enkeltariff för er med en hög användning på vintern. Mer om priser kan ni läsa på GEABs webbplats.

2. Isolera rätt är A och O i en energieffektivisering

Ett bra första steg är att se över isoleringen av vind samt kolla skicket på tätningslister till fönster och dörrar. Det är förhållandevis billigt och kan ge en stor kostnadsbesparing. Viktigt att bibehålla samma ventilation vid en tilläggsisolering. Kontrollera även isolering kring vattenrör och ventilationsrör.

3. Termostatrar

Kontrollera skicket på termostatrar till radiatorer och golvvärme.

4. Värmepumpen

Justera in värmekurvan till er värmepump.

5. Byt ut äldre belysning till LED-belysning

Det finns förstås ett värde i att använda den belysningen som redan köpts in. Men vid nyinvestering är det LED som är det bästa alternativet.

6. Utvärdera om ni kan installera solceller

En egen solcellsanläggning börjar bli så pass billigt att det oftast är en väldigt bra investering. Räkna med en återbetalningstid på runt 12-16 år. Det är förstås en fördel om ni har en hög förbrukning under sommardelen av året. På sikt ger en solcellsanläggning ett stabilt och lågt elpris.

7. Byt ut oljeeldning

Om ni eldar med olja är det dags att byta till ett värmepumpssystem eller ett system med bioenergi.

8. Byt till snålspolande kranar och duschar

Har ni en hög vattenförbrukning betalar detta byte tillbaka sig på väldigt kort sikt.

9. Dimensionera och avgränsa efter verksamhetens behov

Exempelvis när det gäller kyl- och frysrum.

10. Tanka era dieselbilar med HVO

Hydrerad Vegetabiliske Olja (HVO) är en typ av biodisel och helt framställt av förnybara komponenter. Tankställen finns i Visby, Roma, Hejde och i Hemse.

Gotlands energiomställning
Gör skillnad
Besöksadress

Energicentrum Gotland
Skeppsbron 24
621 57 VISBY

Telefon

0498-26 90 00

Energi- och klimatrådgivningen

0498-26 99 00   

Mejla oss

Nyhetsmejl

Skriv upp dig och få senaste nytt om Energicentrums verksamhet och vad som händer inom energiomställningen på ön, direkt i din inkorg. Nyhetsmejlet kommer ut varannan vecka.